Oikeaa lukufiilistä nuorille

Joulun jälkeen on hieman täytynyt hakea kirjoitusintoa, mutta eiköhän se tästä taas lähde. Toivotaan, että tämä vuosi tuo kaikkea kivaa varsinkin kirjoittamisen ja lukemisen saralla.

Kun aloitin kirjoittamaan tarinaani, en sen kummemmin tehnyt mitään taustatyö ellei nyt kymmenien saman lajityypin kirjojen lukemista sellaiseksi lasketa. Luin Terhi Rannelan Kirjoita nuorille –kirjankin vasta, kun olin lähettämässä tarinaani toiselle kierrokselle. Onneksi kirja vain vahvisti tunnetta, että olen pystynyt kirjoittamaan suhteellisen hyvin tälle aika vaativalle kohderyhmälle. En mielestäni aliarvioi tarinassani nuoria, vaikka toisinaan mietinkin, että ajattelevatko nuoret minun aliarvioivan heitä kirjoittamalla fantasiaa, joka ei varmasti voisi koskaan olla todellisuutta.

Yksi parhaista kommenteista kirjassa oli tämä Seita Parkkolan kommentti: ”Toivoisin kentälle lisää kokeiluja, uskallusta ja riemua. Tärkeää olisi, että kirja olisi kirjailijan eikä lajityyppinsä näköinen.

Kunpa kustantajat olisivat rohkeampia julkaisemaan kirjoja, joissa reaalifantasia on pääosassa. Uskon, että en ole ainoa Suomessa, joka tällä hetkellä kirjoittaa kyseisen lajityypin tarinoita. Ja ainakin omalta osaltani voin todeta, että tarinani on varmasti minun näköiseni vaikka siitä lajityypille ominaisia piirteitä löytyykin.

Ja sitten itse kirjoituksen otsikkoon. Vielä puolivuotta sitten en tiennyt, että on olemassa nuorten kirjallisuuslehti LUKUfiilis. Se on nuorten lukijoiden äänenkannattaja, jota ”tehdään lukio- ja yläasteikäisille nuorille. Lehti esittelee kirjoja, kirjailijoita, kirjallisuuden tapahtumia sekä kertoo tietoja lukemisesta. Pääpaino on uudessa kotimaisessa ja suomeksi käännetyssä kaunokirjallisuudessa.

Törmäsin LUKUfiilikseen luennolla, jossa saimme eteemme ison kasan Kultti ry:n edustamia lehtiä. Ihan mahtavaa, että on lehti, jonka avulla nuoret saavat oman äänensä kuuluviin siinä, minkälaisesta kirjallisuudesta he pitävät ja heille annetaan mahdollisuus kirjoittaa omia mielipiteitään lukemistaan kirjoista. On mielenkiintoista lukea arvioita, koska niistä saa paljon osviittaa siihen, miten itse kannattaa kirjoittaa. Ja mikä kiinnostaa ja mikä ei kiinnosta nuoria. Ilokseni olen huomannut, että joukossa on myös silloin tällöin maagisrealistista kirjallisuutta.

Nyt olen lehden kestotilaaja ja odottelen innolla seuraavaa numeroa. Harmi, että lehti ilmestyy vain neljä kertaa vuodessa, mutta toisaalta sisältö on varmasti laadukkaampaa, kun se tehdään huolella ajan kanssa.

Facebook Twitter Email Rss

One thought on “Oikeaa lukufiilistä nuorille

  1. En usko, että sinun kannattaa olla huolissasi kohdeyleisöstä. Itse käyn lukiota enkä ole ajatellut koskaan, että kirjailija olisi tyhmä kirjoittaessaan tietyllä tavalla. Loppujen lopuksi nuoret on samanlainen kohderyhmä kuin aikuisetkin; kaikki pitää vähän erilaisista kirjoista. Sanoisin itseäni kaikkiruokasaiseksi, mutta fantasia taitaa olla eniten lähellä sydäntäni :)