Olen opiskellut kirjallisuutta

Avasin taas yhtenä päivänä ison pahvilaatikon, johon olen kasannut kaikki päiväkirjani ja kirjoitukseni. Käteeni osui paperinippu, jonka kannessa luki: ”Suomen kirjallisuus: Maailmankirjallisuus. Essee teoksesta The bride of Lammermoor (Walter Scott, 1819)”.

Täytyy häpeäkseni myöntää, että en edes muistanut käyneeni Tampereen avoimen yliopiston Yleisen kirjallisuustieteen kurssilla. Juu-u, siitä on vuosia. Ehkä tuo löytö on kuitenkin taas yksi muistutus siitä, miten paljon kirjat ja kirjoittaminen ovat minulle aina merkinneet. Eikä tuossa kurssissakaan vielä mitään, mutta kun luin tekstiä, ajattelin, että olenko oikeasti kirjoittanut joskus noin hyvin. Noin analyyttisesti ja… kauniisti. Käsittämätöntä.

Lammermoorin morsiamen lisäksi pinossa oli Yukio Mishiman Kultainen temppeli –teoksesta tehty essee, jossa pohdin temppelin tuhopolton syitä. Aika heviä kamaa, täytyy sanoa. Pitäisiköhän kokeilla, miten pohdinta ja analyysi onnistuisivat tänä päivänä?

Joulukuun ensimmäisen päivän kunniaksi hieman jouluista musiikkia:

Päivän musiikki: Justin Bieber – Mistletoe
Facebook Twitter Email Rss

Comments are closed.