Olen valaistunut

Olen todella huono lukemaan jotakin sellaista, mikä ei kiinnosta tai mikä ei ole jollakin tavalla ajankohtaista omassa elämässäni. Vielä pari vuotta sitten en olisi lukenut kirjoittamiseen ja kirjan markkinointiin liittyviä juttuja, koska en vielä silloin ajatellut, että oikeasti yrittäisin saada tarinani kirjaksi. Nyt olen huomannut, että kaikki mikä liittyy kirjan julkaisemiseen, on kiinnostavaa.

Luin gradun aiheesta Esikoiskirjailijan markkinointi ja julkisuus, jossa tutkittiin esikoiskirjailijan tuotteistamista, henkilöbrändäämistä, ja onko se ylipäänsä mahdollista. Gradussa muun muassa puhutaan siitä, kuinka vaikea myyntikohde kirja on. Koska yksittäinen kirja ei erotu massasta, on kirjailijan nimi tärkeä, mikä johtaa siihen, että kirjailijan ja varsinkin esikoiskirjailijan on saatava jollakin tapaa itselleen tunnettuutta ja julkisuutta. Tämä tarkoittaa monesti sitä, että hankittu julkisuus ei ole kaikkien mielestä hyvä juttu. Kirjanhan tässä pitäisi olla esillä eikä kirjailijan. Ja jos markkinointi ei ole ihan hyppysissä, voi tapahtua ylilyöntejä. Onko kaikki julkisuus hyvää julkisuutta?

Gradussa tuotiin myös esille erilaisia tapoja markkinoida itseään, mutta voi olla aika vaikeaa esimerkiksi saada haastattelua aikakauslehteen ellei takana ole kustantajaa. Nykypäivänä bloggaus taitaakin olla mielikuvamarkkinointiin perustuvaa henkilömarkkinointia parhaimmillaan.

Tästä päästäänkin takaisin alkuperäiseen aiheeseen eli jos aihe on oikeasti kiinnostava, kirjan/jutun/minkä tahansa jaksaa lukea, vaikka se olisikin lähes 100-sivuinen gradu aiheesta, jota ei vielä pari vuotta sitten olisi lukenut edes vessan pöntöllä. Toki en tässä mitenkään laita vastatusten 500-sivuista fantasiaromaania ja vain 100-sivuista gradua, mutta en edes omaa opinnäytetyötäni enää jaksaisi lukea, vaikka siinä oli vain 60 sivua.

No, eipä tämä nyt ehkä kovin innovatiivinen ajatus ollut, mutta jotenkin se tällä hetkellä tuntuu kovin merkitykselliseltä. Kai se vähän liittyy viimeaikaiseen “Älä tee sitä, mitä muut odottavat vaan tee sitä, mitä itse haluat” -elämänasenteeseen. Lukiessa pitää ensisijaisesti nauttia siitä, mitä lukee.

Facebook Twitter Email Rss

Comments are closed.